Winkelmandje
Je hebt nog geen producten toegevoegd
Kaarten Bloemen Ballonnen Dranken Chocolade Overige
verrassingen
Home > Kaart teksten > Wat schijf ik op een condoleance kaart

Een mooie condoleance tekst en gedichten overlijden


Met een condoleancekaart wil je je steun betuigen aan de nabestaanden van iemand die overleden is. Het is moeilijk om de juiste condoleance tekst te verzinnen voor een deelnemingskaart. Dit komt doordat het overlijden van iemand een emotionele gebeurtenis is en het laatste wat je wilt is dat de ontvangers de boodschap op een verkeerde wijze interpreteren. Het is voor sommige mensen zo moeilijk om de juiste woorden te vinden voor condoleance teksten dat ze liever niets laten horen. Het is fijn voor de nabestaanden om dit wel te doen. Een oprechte deelneming per kaart is een grote steun. Om te helpen bij het schrijven van de juiste tekst hebben we de belangrijke punten op een rijtje gezet.
 • Doel kaart: medeleven en steun betuigen aan de nabestaanden
 • Doel plechtigheid: laatste gelegenheid voor het nemen van afscheid

Als je ook naar de begrafenis of plechtigheid gaat, kun je er voor kiezen om geen kaartje te sturen. Dit raden we echter af omdat het kaartje en de plechtigheid voor verschillende doeleinden dienen!
Ondanks de verschillen hebben de condoleance kaart en de plechtigheid wel met elkaar te maken. Je kunt in de tekst condoleance daarom refereren aan de plechtigheid en ook andersom kun je tijdens de plechtigheid je steun betuigen aan de nabestaanden. Wil je wat extra's doen? Stuur dan bijvoorbeeld een mooi boeket bloemen.

Gepaste teksten

Maak jezelf nooit belangrijker dan de ontvangers van je kaart. Je stuurt een kaart om de ontvangers te steunen en om ze te laten weten dat je aan ze denkt. Schrijf daarom geen condoleanceteksten als:
Wat vind ik het jammer dat ik nu geen vismaatje meer heb..

Wel zou je deze zin kunnen gebruiken als onderdeel van je tekst, de zin wordt dan bijvoorbeeld:
Wat vind ik het jammer dat ons vismaatje er niet meer is. Het moet onbeschrijflijk voor jullie zijn om …. te missen.

Algemene of persoonlijke boodschap?

Wanneer je de mensen waar je je steunbetuiging heen wilt sturen goed kent,  dan kun je een wat persoonlijkere boodschap op je kaartje schrijven. Als je eigenlijk alleen een goede relatie had met de overledene zelf, dan is het wellicht handiger om de tekst voor de condoleancekaart wat algemener te houden.

Algemene boodschap

Met een algemene boodschap kun je je het beste richten op de nabestaanden. Geef aan dat je hun alle sterkte toewenst om de komende periode zo goed mogelijk door te komen. Een korte tekst is meestal het beste. Het gaat om het gebaar.

Voorbeelden van algemene condoleance teksten:

 • Ik wens jullie alle sterkte in deze moeilijke tijd.
 • Soms is er zoveel dat we voelen, maar zo weinig wat we kunnen zeggen.
 • Sterker dan de dood is de herinnering, en die blijft.
 • Wat een verschrikkelijk verlies, we leven met jullie mee.
 • Ik wil jullie heel veel sterkte toewensen bij dit verlies. Laat het weten als ik iets kan doen om jullie te helpen!
 • Heel veel sterkte. In gedachte zijn we bij jullie.
 • Gecondoleerd met het verlies van jullie …..
 • Als ik de woorden kende die je zouden troosten, zou ik ze je schrijven. Ik weet ze niet, dit verdriet is té groot.
 • De leegte die (naam) achterlaat, is niet met woorden te vullen. Wij wensen jullie veel kracht toe om dit verlies te verwerken.
 • Ik betuig mijn innig medeleven. Wees getroost door de vele mooie herinneringen die je zult bewaren en koesteren.
 • Woorden schieten te kort voor dit vreselijke verlies. Wij wensen jullie heel veel kracht voor de komende periode.
 • Voorgoed uit ons midden, maar nooit uit ons hart.
 • Soms is er zoveel wat we voelen, maar zo weinig dat we weten te zeggen.

Uitzonderlijke situaties


Als laatste hebben we een aantal voorbeelden voor bepaalde uitzonderlijke situaties m.b.t. het overlijden opgesteld.

Het overlijden van een kind:

 • Veel te jong, te vroeg en onterecht. Het overlijden van …. is verschrikkelijk onterecht! Als we iets kunnen doen zullen we altijd voor jullie klaarstaan.
 • Ik heb geen woorden voor het verschrikkelijke verlies van dit prille geluk. Ik wou dat het anders was en ik wens jullie alle sterkte kracht voor de komende periode.
 • Geen enkele ouder hoort zijn kinderen te begraven. Dat jullie dit moet overkomen is onbeschrijfelijk!
 • Deze mooie droom is zo vreselijk geëindigd.
 • Met de kracht van de wind, wens ik jullie kracht en sterkte voor het gemis van dit kind.

Te laat de rouwkaart ontvangen:

 • Vol onbegrip vernam ik dat … op datum x is overleden. Wat een nare tijd moeten jullie gehad hebben, Ik hoop dat het goed met jullie gaat.
 • Te laat ontving ik de rouwkaart over het overlijden van … Mijn welgemeende deelneming. Ik hoop dat het een goede en waardige plechtigheid was en dat jullie op een goede manier afscheid hebben kunnen nemen.
Een rouwkaart of condoleancekaart schrijven blijft een gevoelig en moeilijk onderwerp. Blijf respectvol, discreet en schrijf wat je voelt.

Hoe wens je iemand sterkte bij ziekte?

Wanneer iemand langere tijd ziek is, volstaat een beterschapskaartje niet altijd. Je wilt je steun betuigen aan de zieke en je wilt hem laten weten dat je er ook nu voor hem bent. Het schrijven van zo'n kaartje kan ook erg lastig zijn. De juist woorden vinden in een moeilijke, kwetsbare situatie is vaak een hele klus. We geven je graag wat tips bij het schrijven van zo'n lieve boodschap.

Een hart onder de riem

Schrijf geen teksten waarin je de situatie van de zieke lijkt te bagatelliseren. Laat de ontvanger weten dat je er voor hem bent door middel van dit kaartje. Geef bijvoorbeeld aan dat je weet dat hij een lastige tijd doormaakt, maar dat je hoopt dat hij toch ook kan genieten van de kleine momenten.

Wanneer je de persoon aan wie de kaart gericht is goed kent, kun je hem of haar met jouw kaartje een glimlach op het gezicht toveren door naast een liefdevolle boodschap bijvoorbeeld een leuke of gekke foto van jullie samen in de kaart op te nemen.