Condoleance teksten

Wat schrijf je op een rouwkaart? Bij het schrijven van een condoleancetekst is het vaak lastig om de juiste woorden te vinden. Wij helpen je op weg met kaartteksten en tips.

Condoleance teksten

Mijn/Onze oprechte deelneming met het
verlies van [NAAM].

***

Ik wil jullie heel veel sterkte toewensen met dit verlies.
In gedachten ben ik bij jullie.

***

Sterker dan het verlies
is de herinnering die blijft.

***

Als ik de woorden kende die je zouden troosten, dan zou ik ze je schrijven. Maar ik weet ze niet,
dit verdriet is te groot.

***

De hemel is een engel rijker,
wij zijn er een kwijt.
Ik wens je veel sterkte met dit grote verlies.

***

Woorden schieten te kort voor dit vreselijke verlies. Wij wensen jullie veel kracht toe voor de komende periode.

***

Voorgoed uit ons midden, maar nooit uit ons hart.

***

Veel te jong, te vroeg en onterecht. Als we iets kunnen doen zullen we altijd voor jou/jullie klaarstaan.

***

Ik heb geen woorden voor het verschrikkelijke verlies. Ik zou willen dat het anders was en ik wens jullie alle sterkte en kracht voor de komende periode.

***

Gecondoleerd met het verlies van jullie lieve man/vrouw/vader/moeder/vriendin.

***

Soms is er zoveel dat we voelen, maar zo weinig
dat we kunnen zeggen.

***

Ik weet niet wat ik zeggen moet,
hier zijn geen woorden voor.

***

De leegte die [NAAM] achterlaat, is niet met woorden te vullen. Wij wensen jullie veel kracht toe om dit verlies te verwerken.

***

Ik betuig mijn innig medeleven. Wees getroost door de vele mooie herinneringen die je zult bewaren en koesteren.

***

Het is moeilijk de juiste woorden te vinden,
maar weet dat we in gedachten bij jullie zijn.

***

Een mooi mens is van ons heengegaan.

***

Geen enkele ouder hoort zijn kind te begraven. Dat jullie dit moet overkomen is onbeschrijfelijk.

***

Vol onbegrip vernam ik dat [NAAM] op [DATUM] is overleden. Wat een nare tijd moeten jullie gehad hebben. Ik hoop dat het goed met jullie gaat.

***

Wat schrijf je op een rouwkaart?

Het overlijden van een dierbare is een emotionele gebeurtenis en lieve woorden doen dan ook altijd goed. Hieronder geven we inspiratie en enkele schrijftips voor een condoleance tekst/rouwtekst voor op een condoleancekaart.

  1. Volg je gevoel en laat iets van je horen. Als je een moeilijke periode doormaakt is het fijn om te weten dat er iemand aan je denkt en met je meeleeft. Een innige deelneming kan een grote steun zijn en alleen het gebaar al biedt vaak troost en steun in een moeilijke tijd.
  2. Wat zijn de regels of etiquette rondom condoleren? Als het gaat om het bieden van steun zijn er geen regels. Doe dit op een manier die bij jou en je relatie met de nabestaande(n) past. Jij kent degene die je wil steunen het beste. Dus wees jezelf, dan is het altijd goed.
  3. Laat je hart spreken: spreek je medeleven, verdriet, verbazing uit. Probeer geen advies te geven. Vaak krijgen rouwenden veel ongevraagd advies waar ze niets mee kunnen.
  4. Je condoleances uiten en medeleven betuigen doe je niet dagelijks en het verlies van een ander kan voor jou ook moeilijk zijn. Soms heb je er dan ook geen woorden voor of weet je niet wat je moet zeggen. Zet dat gerust in de kaart. Je bent dan eerlijk over je onmacht.
  5. Deel een herinnering. Het is fijn voor nabestaanden om een mooie herinnering te lezen over hun geliefde.
  6. Kom je er niet uit? Kies dan een condoleancekaart of denken aan kaart met een boodschap op de voorkant en plaats ‘Liefs’ met je voornaam in de binnenkant. Ook dat is goed.
  7. Laat ook op andere momenten weten dat je aan de nabestaande denkt. Verwerken van een moeilijk verlies en rouwen kost tijd. Dan is het fijn om te weten dat er mensen aan je denken. Ook na een paar weken, maanden of zelfs jaren. En bedenk ook dat de feestdagen, verjaardagen en dagen rondom de sterfdag moeilijk zijn.

Wil je iets extra's doen? Stuur dan een mooi boeket samen met je kaart.

Kies nu jouw condoleance attentie

Condoleance teksten en rouwteksten - inspiratie & schrijftips

Bij het schrijven van een condoleance tekst is het vaak lastig om de juiste woorden te vinden. Dit komt doordat het overlijden van een dierbare een emotionele gebeurtenis is en het laatste wat je wilt is dat de ontvangers de boodschap op een verkeerde wijze interpreteren. Het is voor sommige mensen zelfs zo moeilijk om een juiste condoleance tekst te vinden, dat ze liever niets laten horen. Het is fijn voor de nabestaanden om dit wel te doen. Nabestaanden kunnen troost, maar vooral ook steun vinden door er aan te worden herinnerd dat je met ze meeleeft. Iemand sterkte wensen met een van de vele condoleance kaarten kan natuurlijk ook, of laat een ingetogen bos bloemen bezorgen.

Je condoleances uiten en medeleven betuigen doe je niet dagelijks en het verlies van een ander kan voor jou ook moeilijk zijn. Wat de reden ook is: soms heb je er geen woorden voor. Het is geaccepteerd om aan te geven dat je geen woorden voor de situatie of het verlies hebt. Standaardteksten bestaan niet als condoleance, want je hoeft hier geen originaliteitsprijs te behalen. Zoals we hierboven beschrijven gaat het om het gebaar.

Ben je op zoek naar teksten en gedichten voor een andere aangelegenheid? Of wil je nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan onze pagina met kaart teksten en gedichten voor inspiratie en schrijftips. Daar hebben wij de mooiste teksten en gedichten voor elke gelegenheid voor je verzameld.