Bekijk meer

Ontdek het laatste nieuws

Driekwart van de Nederlanders worstelt met kiezen van vaderdagcadeau

60% van de Nederlanders zet pa wel graag in het zonnetje

Amsterdam, 12 juni 2023 - Vaderdag staat voor de deur en voor ruim driekwart van de Nederlanders betekent dit cadeaustress. Velen vinden het lastig om een geschikt cadeau voor Vaderdag te bedenken. En dat terwijl 6 op de 10 Nederlanders wél graag Vaderdag viert. Dat blijkt uit onderzoek van Greetz, hét online platform voor kaarten en cadeaus in Nederland. Gelukkig hoeft het vinden van een geschikt cadeau niet moeilijk te zijn, en biedt het platform een handige keuzehulp.

Onderzoek bewijst: meeste Nederlanders hebben een borrelvader

“Om de twijfelaars een handje te helpen, stelden we ruim 1.000 Nederlanders een aantal vragen over hun plannen voor Vaderdag,” vertelt Yvonne van der Horst, Brand Activation Manager bij Greetz. "Met als belangrijkste vraag: welk type vader heb jij eigenlijk? Dan kunnen wij je beter helpen met het vinden van de perfecte verrassing. De top 3 was direct duidelijk! Met stip op 1 staat de gezellige borrelaar. Daar herkende maar liefst 20% van de respondenten hun vader in. Met 19% staat de snaaiende snoepkont op 2 en met 9% de boekenwurmvader op 3.”

Oosten van Nederland meest attent op Vaderdag

Vaders in het oosten van het land mogen in hun handjes knijpen: die regio blijkt het meest attent op Vaderdag! Maar liefst 74% van de respondenten daar schenkt hun vader ieder jaar een cadeau. Het oosten blijkt sowieso de gezelligste kant van Nederland; daar wonen namelijk de meeste borrelvaders. Ook het zuiden mag niet klagen: met 68% staat die op een mooie tweede plaats. Die vaders mogen trouwens hun tanden de komende tijd flink gaan poetsen, want daar wonen de meeste snoepkonten.

Vrouwen worstelen het meest met vaderdagcadeaus

Een ander opvallend feitje: 8 op de 10 vrouwen blijken moeite te hebben met het kiezen van een vaderdagcadeau, terwijl 72% van de mannen dat lastig vindt. Bovendien geven mannen bijna 2 keer zo vaak aan dat ze al precies weten wat ze vaderlief zullen geven. Zouden het sokken kunnen zijn? “Grappig genoeg zien we bij Greetz elk jaar weer dat sokken mateloos populaire vaderdagcadeaus zijn,” vertelt Van der Horst. “Kunnen alle vaders weer goed voorbereid het sokken-in-sandalenseizoen in.”

Vaderdag in cijfers

Vrouwen geven uitjes, mannen regelen de snacks

Ook in hun cadeaukeuze wijken mannen en vrouwen van elkaar af. Waar 45% van de vrouwen hun vader het liefst een gezellig uitje cadeau doet, vult een derde van de mannen graag papa’s voorraadkast aan met heerlijke hapjes en drankjes. Da’s dus samen uit én samen thuis voor de vaders van Nederland.

Vaders op leeftijd aan de borrel, jonge vaders willen knutsels

Wie zich zorgen maakt dat hun vader al die biertjes, wijntjes en likeuren inmiddels wel zat is, mag opgelucht ademhalen. Voor vaders boven de 60 staat drank namelijk bovenaan het verlanglijstje, gevolgd door een uitje en een boek. Dat betekent gelukkig niet dat de (klein)kids geen zelfgekleide mokken en prachtige tekeningen meer hoeven te maken. Jonge vaders krijgen namelijk het liefst een zelfgemaakte verrassing bij hun ontbijt op bed, zoals knutselwerkjes, creatieve kaarten en fotocadeaus. Van der Horst: “Veel van onze klanten zetten bijvoorbeeld een leuke kindertekening op hun kaart via onze app, of geven een ballon, mok of doos chocolade met hun favoriete foto erop cadeau. Hartstikke persoonlijk!”

Zo vind je de perfecte verrassing

Vaders zijn niet bepaald de makkelijkste om te verrassen. Een kwart van de vaders geeft aan met elk cadeau blij te zijn, de rest is iets moeilijker te paaien. Van de mensen die iets willen schenken, geeft 77% aan moeite te hebben met het vinden van een geschikt cadeau voor Vaderdag. “Dat zijn zó veel mensen, dat we bij Greetz hebben nagedacht over de beste manier om ze een handje te helpen,” legt Yvonne uit. “Daarom vind je op onze website nu een collectie cadeaus per type vader. Je kunt kiezen uit de borrelaar, snoepkont, ijdeltuit, boekenwurm, avonturier, kersverse vader, keukenprins of het feestbeest. Geen idee wat voor vader jij thuis in de luie leunstoel hebt zitten? Dan kun je op greetz.nl/vaderdag de Cadeauhulp Quiz doen. Daarmee ontdek je in een paar vragen welk type vader je hebt en waarmee je die blij maakt. Vervolgens kies je in welke vaderdagcategorie je wilt rondneuzen en krijg je de leukste verrassingen voor jouw vader te zien.”

Direct het perfecte cadeau voor jouw vader ontdekken? Doe de Cadeauhulp Quiz!

Terug naar het nieuwsoverzicht >

Thuiswinkel Waarborg Gecertificeerd
Alle prijzen zijn inclusief btw en andere heffingen. Lees de algemene voorwaarden.